În vederea continuării activității didactice în perioada de suspendare a cursurilor față în față, Colegiul Economic ”Delta Dunării” Tulcea apelează la o soluție flexibilă dezvoltată de Google – GSuite for Education, cu un instrument de gestiune al cursurilor prin Google Classroom (classroom.google.com). Pachetul G Suite for Education conține instrumente digitale moderne care îmbunătățesc procesele de predare, învățare și colaborare prin integrarea noilor tehnologii în activitatea didactică și administrativă.
GSuite for Education oferă posibilitatea de a încărca materiale de studiu structurate în cursuri, de a comunica și a obține feedback de la studenți, de a primi fișiere și răspunsuri la teme, alături de comunicarea sincronizată (live cu elevii) prin intermediul videoconferințelor, de grup sau individuale.
Google Classroom- Clasa Viitorului este un instrument Google recomandat profesorilor si poate fi usor folosit in procesul de predare digitala. Accesul se realizează prin intermediul unui cont de forma prenume.nume@colegiuldeltadunarii.ro activat in cadrul colegiului, atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi.
Google Classroom pentru ELEVI
Pentru rezolvarea problemelor apărute la conectare cereți ajutorul unui coleg care s-a conectat, dacă aveți în continuare erori sau ați uitat parola contului dvs. contactați administratorul platformei pe adresa: adminadma@colegiuldeltadunarii.ro
Google Classroom pentru PROFESORI
Creați o clasă virtuală folosind Google Classroom. Aplicația vă permite să comunicați și să colaborați cu elevii online, de pildă să creați sau încărcați materiale educaționale la care toată lumea să aibă acces, să creați evaluări și să oferiți feedback.
Google Meet - Soluție pentru interacțiunea în timp real
Meet este aplicația Google similară cu Skype de la Microsoft – o platformă de comunicare instant prin video și chat, unde puteți crea un link de întâlnire, iar participanții trebuie doar să-l acceseze, fără să aibă vreun cont, pentru a putea intra în sesiunea online. Meet acceptă până la 100 participanți gratuit și oferă aceleași opțiuni ca și întâlnirea de pe Zoom: comunicare cu participanții cu video, microfon și prin chat, partajarea ecranului, activarea modului silențios pentru anumiți participanți, împărtășirea de alte link-uri prin chat.
Sesiuni de instruire online a profesorilor, organizate de Ministerul Educației pentru a facilita procesul de predare digitală
Alte informatii utile despre aplicatiile GOOGLE ce pot fi folosite in procesul de predare digitala:
APLICAȚII PENTRU TABLE INTERACTIVE
Experimentați cu o tablă interactivă pe care puteți ”scrie” cu carioca. Util mai ales pentru științele exacte. Dacă organizați lecții online, faceți simplu screenshare (partajare de ecran) și scrieți formulele pentru elevi, iar elevii vor putea continua rezolvarea problemelor
INSTRUMENTE DE ÎNVĂȚARE ÎN CLASA VIRTUALĂ
În sala de clasă fizică, depozitați materialele în dulapuri, de pildă. În clasa virtuală, mai precis când se lucrează cu aplicațiile Google, documentele și materialele create online sunt salvate într-un spațiu virtual, numit Google Drive. Orice document salvat în contul privat Google Drive poate fi oricând încărcat în clasa virtuală, Google Classroom.
Aplicația Google Docs sau Documente Google se aseamănă cu programul Microsoft Word pe care îl folosiți local pe computerul de acasă (tutorial video >).
Încurajați elevii să folosească Google Sites pentru a-și expune rezultatele cercetării la istorie despre Marea Unire, de pildă, sau pentru a crea ziarul școlii (tutorial video > )
Folosiți Gmail pentru a coresponda prin email.
Utilizați GeoGebra și resursele oferite pentru a vizualiza și înțelege mai bine matematica.
Explorați simulări și lecții interactive de matematică și științe, sau creați unele noi, cu PHET:
– Pe cicluri de învățământ
Code.org permite învățarea programării prin joc încă de la vârsta de 4 ani.
Blockly este o platformă excelentă pentru învățarea mai multor limbaje de programare (JavaScript, Python, PHP), pentru dezvoltarea gândirii computaționale, algoritmice. La fel de util și de iubit de copii este și Scratch.
MIT App Inventor permite crearea de aplicații pentru telefonul mobil.
Transformați conținuturi educaționale în animații explicative folosind Powtoon. Tutoriale video aici >.
Învățați o limbă străină folosind Duolingo, o aplicație pentru telefonul mobil. Se poate descărca pe telefon aici >
Dacă se caută exemple de învățare hands-on, care să fac legătura între teorie și lumea reală, acest site conține exemple și activități utile.
Creați un podcast cu ANCHOR.
Pentru cei cunoscători de limba engleză, iată un site care oferă copiilor proiecte de design în diverse domenii de activitate.
Folosiți Google Earth pentru a explora planeta Pământ, Google Expeditions pentru a explora virtual repere istorice, corpul uman, adâncurile oceanelor, Google Arts and Cultures pentru incursiuni în artă și cultură.
Joc interactiv pentru cunoașterea geografiei României și un joc interactiv pentru descoperirea Europei.
Cu aplicația OpenBoard profesorii pot crea conținuturi de învățare interactive.
INSTRUMENTE DE EVALUARE ÎN CLASA VIRTUALĂ
Întrebuințați Google Forms sau Formulare Google pentru a crea chestionare online pentru participanții clasei virtuale, pentru a îi evalua online (tutorial video >).
Creați jocuri/chestionare/concursuri/teste/quiz-uri online de testare a cunoștințelor (tutorial video >) cu KAHOOT!. Există și teste de evaluare gata create, pentru fiecare disciplină în parte, de pildă aici >.
În contextul Coronavirus, Kahoot! oferă acces gratuit la versiunea Premium pentru acest an școlar.
Google Docs sau Documente Google poate fi utilizat pentru menținerea unui jurnal, sau pentru autoevaluare.
INSTRUMENTE DE ÎNVĂȚARE PE DISCIPLINE
SPORT ȘI RUTINA DE DIMINEAȚĂ
Începeți ziua cu o rutină de dimineață, care să includă sport. Iată un exemplu >.
La final, ca parte din rutină de pildă, purtați o discuție despre cum se simte fiecare persoană prezentă online și despre programul zilei.
CITIT, SCRIS, POVESTIT ONLINE
Citiți împreună cu copiii o carte, purtați discuții online pe seama ei. Încep eu prin a vă recomanda o carte excelentă: “Minunea” de R.J.Palacio.
Iată și un exemplu de bibliotecă virtuală unde se găsesc cărți din bibliografia școlară.
Scrieți și creați o carte online. Profesorul este cel care crează o bibliotecă virtuală accesând acest link, unde îi invită mai apoi pe elevi. O altă aplicație pentru crearea de cărți online, în limba engleză, este Storybird.
Creați un podcast cu ANCHOR.
MATEMATICĂ ȘI ȘTIINȚE
PHET este o resursă foarte iubită de profesori din întreaga lume. Explorați simulări și lecții interactive în limba română, sau creați unele noi:
– Matematică
– Fizică
– Chimie
– Biologie
– Știința pământului
Utilizați GeoGebra și resursele oferite pentru a vizualiza și înțelege mai bine matematica. Zoom permite screen sharing, însemnând că ceilalți participanți pot vedea în timp real ceea ce construiți sau explicați cu GeoGebra. Tutoriale video video aici >
Utilizați CANVAS dacă doriți să desenați o figură geometrică, sau să scrieți rezolvarea unei probleme de matematică pe computer. Zoom permite partajarea ecranului, însemnând că ceilalți participanți pot vedea în timp real ceea ce scrieți sau desenați în Canvas (Tutorial video – ZOOM si CANVAS)
TUX Math este o colecție de jocuri pentru învățarea matematicii pe calculator pentru vârsta 4-10 ani.
Desmos este o altă aplicație web interactivă, un calculator virtual care permite vizualizarea și manipularea funcțiilor, derivatelor, integralelor, formelor geometrice. Tutoriale în limba engleză aici >.
GCompris este o colecție de jocuri online pentru copiii 2-10 ani (învățarea folosirii mouse-ului și a tastaturii, descoperirea culorilor, a sunetului, puzzle-uri de logică, jocuri de memorie, răbdare, învățarea cifrelor, calculelor, figurilor geometrice).
GEOGRAFIE
Joc interactiv pentru cunoașterea geografiei României.
Joc interactiv pentru descoperirea Europei.
Jocuri pentru evaluarea cunoștințelor despre geografia lumii.
Quiz pentru testarea cunoștințelor despre climă.
Joc cu zarul pentru înțelegea shimbărilor climatice.
ASTROLOGIE
NASA Kids pune la dispoziție jocuri interactive pentru învățarea despre NASA și despre planete.
EXPLORAȚI LUMEA VIRTUAL
Realizați expediții virtuale cu Google Expeditions cu ajutorul telefonului mobil. Descărcați aplicația pe telefon, de aici >. Explorați repere istorice, călătoriți prin corpul uman, apropiați-vă de rechini, ba chiar călătoriți în spațiu!
Interesați de artă și cultură? V-ar plăcea să vă plimbați într-un muzeu din celălalt capăt al lumii? Descărcați pe telefon Google Arts and Cultures și porniți într-o călătorie virtuală de neuitat.
Folosiți Google Earth pentru a explora planeta Pământ.
Vizitați virtual un muzeu din România.
Vizitați virtual un muzeu dintr-o țară străină.
Vizitați virtual un Parc Național.
Celestia este un joc care permite călătoria prin sistemul solar și aflarea de informații despre constelații.
TIC, INFORMATICĂ, TEHNOLOGIE
Code.org permite învățarea programării prin joc încă de la vârsta de 4 ani.
Blockly este o platformă excelentă pentru învățarea mai multor limbaje de programare (JavaScript, Python, PHP), pentru dezvoltarea gândirii computaționale, algoritmice.
MIT App Inventor permite crearea de aplicații pentru telefonul mobil.
Pencil Code Gym este un program pentru copii din ciclul primar care combină artele cu programarea (muzică și programare, desen și programare, imaginație și programare).
Scratch Junior și Scratch sunt aplicații îndrăgite de copii pentru învățarea programării, a gândirii computaționale / algoritmice, și pentru crearea de povești, jocuri, animații.
CS First conține exemple de curriculum-uri transdisciplinare (combină de pildă informatica, povestirea, muzica, etc.).
Grasshopper este o aplicație pe telefon, pentru învățarea bazelor limbajului de programare, JavaScript.
Creați animații folosind Powtoon. Urmărește tutoriale aici >.
Unity este cel mai popular editor de jocuri video permite programare, creare de jocuri, creare de conținuturi VR, AR, de filme animate.
Design 3D pentru imprimare 3D, Tinker CAD.
MATERIALE DIDACTICE PUSE LA DISPOZIȚIE DE UNIUNEA EUROPEANĂ
Materialele pot fi accesate aici >
Joc interactiv pentru învățarea despre impozite și taxe.
Joc interactiv – ce înseamnă un viitor sustenabil.
Joc interactiv – ce înseamnă Uniunea Europeană.
Revistă despre combaterea schimbărilor climatice.
LIMBA ENGLEZĂ SAU ALTE LIMBI STRĂINE
Duolingo este o aplicație pentru învățarea unei limbi străine.
PLATFORME EDUCAȚIONALE
– Resurse Google
– Khan Academy
– Coursera
– udemy
CANALE EDUCAȚIONALE ONLINE
– youtube.com/user/teachers
– youtube.com/education
– Edu Ted Talks
ORA DE DANS
Alegeți câteva melodii preferate sau o lecție de dans pe Youtube și dansați împreună.
O SEARĂ LA TEATRU, ONLINE
Puteți viziona împreună, online, o piesă de teatru.
OLĂRIT VIRTUAL
Această aplicație pentru telefonul mobil îi învață pe copii ce înseamnă olăritul, cum se crează un ulcior din lut, cum faci negustorie cu ceea ce produci. Mai mult le dezvoltă simțul estetic.
Ministerul Educației și Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice. Încă din cadrul videoconferinței din 10 martie, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a solicitat inspectorilor generali și inspectorilor generali adjuncți să existe o informare și o comunicare continuă între cadrele didactice, părinți și elevi.
În perioada în care sunt suspendate cursurile, activitatea recomandată este participarea la programe de formare online.
Împreuna putem face ca perioada aceasta să fie un timp câștigat, nu pierdut !
Ministerul Educației și Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menține comunicarea între elevi și cadrele didactice. Încă din cadrul videoconferinței din 10 martie, Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a solicitat inspectorilor generali și inspectorilor generali adjuncți să existe o informare și o comunicare continuă între cadrele didactice, părinți și elevi.
În perioada în care sunt suspendate cursurile, activitatea recomandată este participarea la programe de formare online.
Împreuna putem face ca perioada aceasta să fie un timp câștigat, nu pierdut !